Hvad er sushi?

Sushi har langt tilbage i tiden været kendt i det sydøstlige Asien

Sushi opstod oprindeligt i Kina, men i dag forbindes sushi i særdeleshed med det japanske køkken, da netop japanerne udviklede konserveringsmåden og fremstillingsmetoden. Det at spise sushi er blevet særligt populært i den vestlige verden op gennem 1990erne, hvor man fik øje på den sundhedsmæssige fordel ved at spise sushi. Efter årtusindskiftet er danskerne også kommet med på denne front.

Sushien kan tage mange forskellige former, men oftest er der tale om to typer anretninger: nigiri og maki. Nigirien består af en oval risbolle med rå fisk, skaldyr, æg, grøntsager eller lign. på toppen. Makien består ligeledes af ris, fisk og/eller grøntsager, men makien er rullet som en roulade omgivet af tang og efterfølgende skåret i skiver.

Sushi og sundhed

Sushi er sundt for kroppen, da det er en kaloriefattig kostform

Samtidig rummer den særlige og sunde fedtstoffer, som findes i fisk, skaldyr og tang. Sushien indeholder en passende mængde protein og kulhydrater i form af sushi-risen, og i de andre forskellige ingredienser findes mange gavnlige vitaminer og mineraler.

Nori-tangen, som anvendes, indeholder blandt andet A-, B- og C-vitaminer. Desuden er nori- tang rig på næringsstoffer som zink, jern, magnesium og calcium. Wasabi-pastaen, som anvendes som tilbehør, har den vigtige egenskab, at den fremskynder fordøjelsen af proteiner. Den syltede ingefær, som anvendes som smagsneutraliserende mellem sushien, er ligeledes gavnlig for fordøjelsen. Desuden menes den også at forbedre immunforsvaret og energiniveauet.

Sushieksperten Ole G. Mouritsen, som er forsker ved Odense Universitet, mener, at en kost rig på flerumættede fedtsyrer, hvilket blandt andet findes i store mængder i fisk, kan være medvirkende til, at man lever længere. Ydermere kan flerumættede fedtsyrer efter sigende have en særlig gavnlig indflydelse på hjernens udvikling.

Tang er godt

Og vi skal spise mere af dét

Selv samme professor har opstillet en række begrundelser for, at vi oftere bør spise sushi og i særdeleshed tang. Befolkninger, som spiser meget tang, fisk og skaldyr, har færre tilfælde af hjerte-kar-sygdomme og forhøjet blodtryk – samt højere gennemsnitslevealder. Salt udvundet af tang har højt indhold af kalium, hvilket, i modsætning til almindeligt salt, sænker blodtrykket. Tang har højt indhold af vigtige mineraler og vitaminer, essentielle aminosyrer og kostfibre. Fiberindholdet i tang er meget større end i grønsager og frugt.

Tang har højt indhold af umættede og essentielle fedtsyrer, specielt omega-3-fedtsyren, EPA, som modvirker hjerte-kar-sygdomme. Tangens omega-3-fedtsyrer reducerer kolesterol i blodkarrene. Danske og internationale forskningsprojekter tyder også på, at tang virker cancerhæmmende i dyreforsøg og cellekulturer.